zondag 5 augustus 2012

Groenbemester en Bloemkool

Groenbemester Phacelia (online bij Jan Roozen)  gezaaid
Phacelia tanacetifolia = bijenvoer.  Snelgroeiende groenbemester met violetblauwe bloemen. Door de vorming van een breedvertakte wortelmassa maakt Phacelia de grond los en zorgt voor een goede beluchting. Bloeit zeer rijk.
Kan na 3 maanden door de grond gewerkt worden, maar bij voorkeur in het najaar. Geeft veel organische stof in de grond. 50 gr voor 50 m2

Bloemkool (3 juli gezaaid) en koolrabi
Bloemkool
De bloemkool is 3 juli gezaaid, na 6 weken worden de zaailingen vrij diep uitgeplant. Vanaf uitplanten mag de plant niet meer verstoord worden, niet meer verplanten, uiteraard wel water geven bij droogte, geen wortels beschadigen bij het wieden, enz.
Om ervoor te zorgen dat de jonge plantjes niet aangevreten worden, is het verstandig om een bescherming om de plant heen te maken. Bijvoorbeeld een niet al de grof net welke goed aan de grond vastgezet wordt. Wanneer de bloemkoolplantjes ongeveer 30 centimeter groot zijn kan het net eraf, dan is het malse eraf en worden ze niet meer aangevreten.
Onder invloed van het zonlicht worden de bloemkolen geel. Deze bescherming kan eenvoudig door op het moment dat er zich een klein kooltje aan het vormen is, 2 of 3 grotere bladeren over de kool in de vorming te vouwen. Dit houdt het zonlicht weg en de kool wit. Zorg er wel voor dat er genoeg blad aan de plant blijft zitten, zij zorgen namelijk voor de voeding en groei van de plant.
Oktober zou de bloemkool geoogst kunnen worden.

zaterdag 4 augustus 2012

Pompoen ligt te drogen

Pompoen in de berging
De pompoenplant heeft niet veel pompoenen gedragen. De ronde pompoen 2 stuks en de kleinere pompoenen een 7tal

woensdag 1 augustus 2012

Oogst


Courgette Pompoen
Erwten, komkommer, aardappel, radijs en wortel



De komkommer is overheerlijk en doet het geweldig. Nu al 10 zeker komkommers per plant. Veel blijven plukken dat maakt weer nieuwe komkommers aan.
Worteltjes volgende keer nog meer zaaien en dat is eigenlijk alles, niet wieden. Voor het zaaien zorgen dat de aarde goed los is, kalk maar geen geen verse mest
.
Pompoen is makkelijk, volgend jaar iets verder uit elkaar. De pompoen doet het ook goed.
De plant kan enorm uitgroeien, met lange ranken. Ze maken een groot behaard blad en stugge stengels. De   plant kan je binnen de gereserveerde ruimte het beste leiden en hier en daar tegen de grond vastzetten (bijvoorbeeld met een stuk gebogen ijzerdraad). De stengel zal op die plekken wortel schieten en de voedsel en vochtopname verbeteren. Alle ranken die daarna buiten het gereserveerde vlak groeien kunnen afgeknipt worden.
Indien de plant meeldauw krijgt dan is het zaak de aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg te knippen en in de container af te voeren. Beter water geven helpt vaak nieuwe meeldauw te voorkomen.