dinsdag 29 mei 2012

Bietjes en Koolrabi

De warmte doet goed
De bietjes die 4 weken geleden (28 april) gezaaid zijn komen op. De zon en de warmte doet ze goed.

Rode bieten: goede buren / slechte buren
- goede buren: uien, koolsoorten, koolrabi, pluksla, knoflook, komkommers, dille, karwij, koriander

- slechte buren: stokbonen, spinazie, aardappels 

Rode biet kan gezaaid worden tot in juni; voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. Afstand tussen de rijen is 30 cm, later uitdunnen op 7 à 10 cm, niet verplanten. Bewaring is goed mogelijk: in de herfst voor de vorst de bieten optrekken, loof afdraaien en inkuilen in zand op een vorstvrije plaats.
Rode biet is een wortelgewas en vraagt bijgevolg maar een geringe stikstofbemesting. Verse mest of een ruime kunstmestgift zijn dan ook uit den boze. Compost of een gering hoeveelheid voldoende geteerde stalmest kunnen wel gebruikt worden. Kalium is van groter belang, niet alleen voor een goede opbrengst, maar ook voor de smaak en de bewaarbaarheid van de bietjes. 

De koolrabi die 27 februari onder glas gezaaid is krijgt koolvorming. Het is de stengel die verdikt en je eet dus niet de wortel maar de stengel. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels, en is bovendien een bron van kalium.

Volle grond en Volle aarde

Tomaat
Aardbei onder gaas
Grow Bag en Grow Pot.
Twee tomaten in een potgrond zak gezet en 2 tomaten in een pot. Kijken hoe het gaat.
De aardbei kan wel tegen een stootje, maar niet tegen de vogels. Daarom de aarbei onder gaas gezet. Het zijn er niet veel maar toch....

Wigwam

Lenne heeft een wigwam gemaakt waar de Lathyrus, de siererwt tegen aan kan groeien en bloeien. Onder glas siererwt gezaaid maar er is niet veel van opgekomen. Hoop dat het genoeg is om een bloeiend geheel te krijgen.
En ja, plannen. De palen zijn geslagen om de erwtjes en tuinbonen onder gaas te zetten tegen de vogelvraatzucht.

woensdag 23 mei 2012

Een bleek voorjaar

Bleekselderij in rijen gezet
Bleekselderij is een groente die over het algemeen in combinatie met andere groenten wordt gebruikt. Maar dan zijn er ook vele mogelijkheden; soep, oven groenten gerecht met vis, en ik heb een heerlijke salade ontdekt met bleekselderij, ananas, mais, noten en rozijnen. Heerlijk!
De helft van de bleekselderij gisteren in rijen gezet. Om langere en bleke stengels te krijgen werden vroeger de planten  met aarde bedekt. Tegenwoordig zijn de meeste rassen zelfblekend. De Engelsen (uiteraard) bleken de bleekselderij nog wel.

  

zondag 20 mei 2012

Gardeners' world

De aardappel zijn alle 9 opgekomen
Aardappelen laten grond met een goede structuur na, na de oogst is de grond zeer geschikt voor een nateelt met bijvoorbeeld herfstandijvie, winterprei of iets dergelijks.Volgens Gardeners' World moet de aardappel rondom met aarde worden opgehoogd. Zo is de aarde het warmst en gaan de wortels meer aardappels aanmaken. Oké, zo gezegd zo gedaan.

vrijdag 18 mei 2012

Courgette

Courgettes
De courgette is wat gekwetst uit de fietstas gekomen. Het weer wordt zachter dus toch maar buiten gezet. Onder glas nog 3 courgettes voor de zekerheid gezaaid.

Vruchtgroenten

Komkommer en paprika
Vruchtgroenten hebben langer nodig om tot wasdom te komen in de moestuin en de teelt is vaak wat ingewikkelder dan die van bv. bladgroenten. Een aantal van deze gewassen is vanwege hun warmtebehoefte maar met moeite buiten te telen. Toch komkommer, aubergine en paprika buiten gezet.
Courgette en pompoen ook buiten gezet. Deze zijn makkelijker te telen.

zondag 13 mei 2012

vogelvrij

Peulvruchten
De tuinbonen staan er goed bij, de erwten ook. Zij houden van een vochtig en koud voorjaar en bovendien hoe eerder je zaait hoe minder kans op warmte en hoe minder kans op de bonenluis. Het net ter bescherming tegen vogelvraat eraf gehaald. Vooral jong blad is onweerstaanbaar voor de vogels. Totdat er vruchten aankomen hoeft er geen net meer over. De bonen getopt na de bloemvorming (Dit is 10 dagen na het maken van deze foto op 23 mei) om luis te voorkomen en de vorming tot peul te stimuleren.
Oogst en bewaring
De jonge onrijpe peulen (want dan zijn de tuinboontjes ook nog klein, jong en het lekkerst) oogst je rond juni. Je kunt ze wel een paar dagen bewaren (in de peul uiteraard). Je kunt ze ook rauw invriezen.

Zaaien
Wanneer je wat planten laat staan kan je de droge en dorre peulen in augustus oogsten voor het zaad.

zijaanzicht

zijaanzicht
De tuin vanaf het perceel van Til en Jos. Buurman Kees heeft dit stuk van zijn perceel nog niet beplant. Vorig jaar had hij daar bleekselderij staan. De perenboom is net uitgebloeid. De grote bladeren links van de stoel is de rabarber die binnenkort al gegeten kan worden.

ijsheiligen voorbij?

nog steeds koude nachten
Het is half mei, ijsheiligen voorbij, maar de nachten zijn koud en de dagen nat. De paprika en courgette dus nog maar niet in de koude grond gezet. Wel 1 komkommer en 1 pompoenplant. Naast de stokbonen.
De aardappelen schieten de grond uit. Bleekselderij onder glas gezet (over 2 weken uitzetten in de koude grond).

woensdag 2 mei 2012

Cadeau St. Joost

bloeiende klimplanten

Collega's St. Joost Breda hebben mij een cadeaubon gegeven ter ere van mijn verjaardag. De bon kon ik inwisselen bij Tuincentrum Wezel in Dorst. Een leuk familiebefrijfje, vrij rommelig maar wel gezellig. Daar 2 Manevilla's amabilis gekocht.En daar staan ze!

dinsdag 1 mei 2012

Koude grond

dag van de arbeid
De doeken liggen nog op de grond om deze warmer te krijgen zodat straks de vruchtgroentes paprika, komkommer, courgette en pompoen naar buiten kunnen. Naar Kwekerij Schalks gefietst en daar paprika, pompoen en kleine komkommerplantjes gehaald. Deze nog even onder glas gezet. Even afwachten welke kant het weer op gaat.
Zomerprei gezaaid onder glas en wanneer deze potlooddik zijn kunnen ze in rijen gezet worden.

Plaswijk

Plaswijk
Plaswijk ligt in een zogeheten 'groene zone'.
Deze zone die zich 50 meter breed langs de Aa of Weerijs uitstrekt heeft een beschermde status. Dat betekent dat er in die zone niet gebouwd mag worden.Voorlopig zitten we hier nog, maar ja door de plannen met het Amphia en de verkoop van de Pelgrimskerk is de toekomst onzeker.

Verjaardagscadeau

Verjaardagscadeau's
Een gouden riek van John en Corrie gekregen en de handschoenen van Marian. Op deze prachtige Koninginnedag - waarop Maxima een gouden jurk aanhad- was het heerlijk op de tuin. Onkruid gewied, Joos heeft de koolrabi onder gaas gezet, de worteltjes uitgedund, de bakken schoongemaakt en bloemen in de koude grond gezet.