zondag 16 september 2012

Nazomer is oogsten


Het raamwerk opknappen



















De ramen waarmee er onder glas werd gezaaid moeten worden opgeknapt. Schuren en verven maar ook een goede plaats vinden. Bloemen gaan we onder glas zaaien, maar dadelijk ook de prei, de koolrabi en de bleekselderij.
Het is een goede oogst met regelmatig, bietjes, sla, breekbonen, prinsessenbonen, komkommer, paprika, bloemen, courgette en pompoen.
De prei en de bleekselderij kunnen in oktober, november geoogst worden.

Bloemen in de tuin



Phlox, Goudsbloem, Zinnia


De groenbemester (bijenvoer) dat begin augustus was gezaaid is goed opkomen, de bloem zit in de knop.
De bloemen doen het goed, mooi om te zien en leuk om te plukken.

Phalcelia





zaterdag 15 september 2012

Komkommer doet het geweldig.




Komkommer is een heerlijke verrassing in de tuin. Zeker 20 komkommers per plant hebben we tot nu toe geoogst en ze zijn heerlijk. Volgend jaar weer! Wel moet het klimrek waar de komkommer op naar boven klimt hoger. Zeker 2 meter hoog.
Rechts zie je onze piramide van siererwt, deze komen eraan en ze ruiken inderdaad ontzetten lekker.
Achter de siererwt staan de boontjes en deze zijn ook voor herhaling vatbaar. Heerlijk, mooi om te zien en makkelijk om te kweken.

zondag 5 augustus 2012

Groenbemester en Bloemkool

Groenbemester Phacelia (online bij Jan Roozen)  gezaaid
Phacelia tanacetifolia = bijenvoer.  Snelgroeiende groenbemester met violetblauwe bloemen. Door de vorming van een breedvertakte wortelmassa maakt Phacelia de grond los en zorgt voor een goede beluchting. Bloeit zeer rijk.
Kan na 3 maanden door de grond gewerkt worden, maar bij voorkeur in het najaar. Geeft veel organische stof in de grond. 50 gr voor 50 m2

Bloemkool (3 juli gezaaid) en koolrabi
Bloemkool
De bloemkool is 3 juli gezaaid, na 6 weken worden de zaailingen vrij diep uitgeplant. Vanaf uitplanten mag de plant niet meer verstoord worden, niet meer verplanten, uiteraard wel water geven bij droogte, geen wortels beschadigen bij het wieden, enz.
Om ervoor te zorgen dat de jonge plantjes niet aangevreten worden, is het verstandig om een bescherming om de plant heen te maken. Bijvoorbeeld een niet al de grof net welke goed aan de grond vastgezet wordt. Wanneer de bloemkoolplantjes ongeveer 30 centimeter groot zijn kan het net eraf, dan is het malse eraf en worden ze niet meer aangevreten.
Onder invloed van het zonlicht worden de bloemkolen geel. Deze bescherming kan eenvoudig door op het moment dat er zich een klein kooltje aan het vormen is, 2 of 3 grotere bladeren over de kool in de vorming te vouwen. Dit houdt het zonlicht weg en de kool wit. Zorg er wel voor dat er genoeg blad aan de plant blijft zitten, zij zorgen namelijk voor de voeding en groei van de plant.
Oktober zou de bloemkool geoogst kunnen worden.

zaterdag 4 augustus 2012

Pompoen ligt te drogen

Pompoen in de berging
De pompoenplant heeft niet veel pompoenen gedragen. De ronde pompoen 2 stuks en de kleinere pompoenen een 7tal

woensdag 1 augustus 2012

Oogst


Courgette Pompoen
Erwten, komkommer, aardappel, radijs en wortel



De komkommer is overheerlijk en doet het geweldig. Nu al 10 zeker komkommers per plant. Veel blijven plukken dat maakt weer nieuwe komkommers aan.
Worteltjes volgende keer nog meer zaaien en dat is eigenlijk alles, niet wieden. Voor het zaaien zorgen dat de aarde goed los is, kalk maar geen geen verse mest
.
Pompoen is makkelijk, volgend jaar iets verder uit elkaar. De pompoen doet het ook goed.
De plant kan enorm uitgroeien, met lange ranken. Ze maken een groot behaard blad en stugge stengels. De   plant kan je binnen de gereserveerde ruimte het beste leiden en hier en daar tegen de grond vastzetten (bijvoorbeeld met een stuk gebogen ijzerdraad). De stengel zal op die plekken wortel schieten en de voedsel en vochtopname verbeteren. Alle ranken die daarna buiten het gereserveerde vlak groeien kunnen afgeknipt worden.
Indien de plant meeldauw krijgt dan is het zaak de aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg te knippen en in de container af te voeren. Beter water geven helpt vaak nieuwe meeldauw te voorkomen.

donderdag 26 juli 2012

plannen en oogsten

groentewisseling - sjalot en wortel
De sjalotjes zijn geoogst. Deze hangen in de berging te drogen. Sjalotjes worden steeds geplant, nooit gezaaid. Ze mogen vrij vroeg in het voorjaar (begin maart) in rijen (30 x 25 cm) in goed diep losgemaakte en onkruidvrije grond gezet worden. Niet te diep, de topjes blijven nog zichtbaar.
Sjalotjes mogen niet geplant worden waar de voorgaande 3 jaren planten van de ajuin (sjalot, ui, bieslook, knoflook) hebben gestaan.

De worteltjes die half maart waren gezaaid zijn zo goed als geoogst. Twee rijtjes winterwortel gezaaid. bij het ontkiemen moeten het onkruid goed weggehaald worden en de kiemplantjes steeds hierna water geveb. Stilstand van groei door vochtgebrek moet vermeden worden, dit zorgt voor voze of gescheurde penen.  Uitdunnen zo laat mogelijk doen dit geeft een enorme reuk met zich mee, wat de wortelvlieg onvermijdelijk zal lokken. Wieden zo veel mogelijk tijdens regendagen en bij veel wind, dan is de wortelvlieg veel minder actief.

Je ziet dat het blad van de aardappel afgestorven is. Deze kunnen op de volgende zonnige dag gerooid worden.

Zomer in de tuin

Ook zomer in de volkstuin
De Zinnia's en Goudsbloem zijn in bloei, ook wat later door het koude en natte voorjaar. De boontjes komen op. Ook nog winterwortel gezaaid en wat andijvie

dinsdag 10 juli 2012

Aardappelen





Aardappelen zijn heerlijk

De aardappelen zijn heerlijk, af en toe er een plant uitgehaald. Er zijn ca 10 aardappelen per plant. Twee weken nadat de plant gebloeid heeft kunnen ze geoogst worden. Je kunt ze het best bewaren door ze nadat ze uit de grond gehaald zijn (met een riek) een dag te drogen te leggen op de aarde.

Nateelt

Tuinbonen en koolrabi geoogst
In de moestuin is voor- en nateelt de beste optie om de grond zo optimaal mogelijk te gebruiken. Het is dan wel puzzelen bij de vruchtwisseling. Waar de koolrabi heeft gestaan komt venkel.
De sperziebonen, gekregen van Piet, zijn gezet op de plaats waar de tuinbonen stonden.

Tuinbonen

3 kilo tuinbonen
Vandaag 3 kilo tuinbonen geoogst. Medio maart de tuinbonen geplant en 4 maanden later 5 kilo geoogst. Heerlijk. Recepten genoeg te vinden op internet maar tuinbonen met wat bonenkruid is gewoon het lekkerst. Of door de salade met geitenkaas en tomaat.
De peulgewassen vormen een grote groep planten van de vlinderbloemenfamilie en leveren eiwitrijk voedsel op. Bovendien hebben de planten een positieve invloed op de bodemvruchtbaarheid : ze kunnen voedingsstoffen uit diepere grondlagen naar boven halen en stikstof die ze via wortelknobbelbacteriën uit de lucht kunnen opnemen, laten ze voor een deel in de grond achter als voedsel voor het bodemleven en de volgteelt.

donderdag 28 juni 2012

snack

snack komkommer
Op de foto zijn ze niet goed te zien maar deze snack komkommer is bij ons he-le-maal in.

Courgette

Ja, ja courgette
Komende week gaan de eerste courgettes geoogst worden. Zo jong zijn ze het lekkerst. Ook de bloem schijnt heerlijk te zijn. Recept wordt opgezocht.

Zomer

De zomer is begonnen
Het regent bijna elke dag, zelden ga ik in de loop van de avond naar de tuin. Het is warm (gewone zomertemperatuur) en vochtig. De planten doen het goed.
Bleekselderij staat er goed bij. 23 mei zijn deze buiten gezet.
De stokbonen zie je de hoogte in gaan en de pompoen is aan het bloeien. De snack komkommers doen het goed.

zondag 17 juni 2012




Het meeste werk is nu het wieden en plannen wat er waar komt te staan. Van de buurvrouw komt er nog venkel en dan is de tuin vol, wat de eerste teelt betreft.
Links komen de sjalotten die in maart geplant zijn mooi op.
Als het loof voor een deel is verdord en op de grond gaat liggen zie je de sjalotten "bloot" en bijna naast elkaar uitgespreid liggen. Dan kunnen de sjalotten geoogst worden. De sjalot met zoveel mogelijk loof oogsten. Bij voldoende loof kunnen ze aan dat loof bij elkaar gebonden worden en op een droge plaats drogen (onder een afdakje, in een schuur of in de kas). Een week of 3 moeten ze opgehangen worden  tot ze goed droog zijn.

Een mooie dag in juni

Stokbonen slingeren zich om de stokken
Compost op de lege plekken grond ingevracht. Prei van 6 weken (gezaaid op 1 mei) uitverspeend achter de stokbonen. Veel te veel prei. De plek links van de prei is gereserveerd voor de venkel maar deze moet eigenlijk naast de worteltjes, sjalotjes en bieten. Volgens de vruchtwisselingmethode.
Sla geplukt, koolrabi en komkommertjes

Vruchtwisseling

Plattegrond perceel op de Volkstuin
- Vlinderbloemige peulvruchten)
- Nachtschadeachtigen (aardappel, tomaat)
- Overige (blad-, wortel- en knolgewassen)
- Kruisbloemigen (koolsoorten)

De vlinderbloemige laten stikstof achter in de bodem, waar de nachtschadeachtigen van kunnen profiteren. Zij hebben ook minder mest nodig dan de koolsoorten.
In de praktijk betekent dit dat de aardappelen na de peulvruchten worden geteeld. Aardappelen laten een mooie structuur achter voor de fijnere zaden zoals wortelen, uien, witlof, enz. Blad-, wortel- en knolgewassen passen dan ook prima achter de aardappelen.
Wat overblijft zijn de koolsoorten, die worden geteeld na de blad-, wortel- en knolgewassen. Omdat het aanbod blad-, wortel- en knolgewassen nogal groot is, kan in het voorjaar het aandeel kort groeiende bladgewassen worden gecombineerd met de peulvruchten.

Nagewassen Het is heel goed mogelijk om in één seizoen meer dan één gewas op hetzelfde stuk grond te telen. Dan is het wel zaak om vlinderbloemige, achter vlinderbloemige, en koolsoorten achter koolsoorten te zetten.

donderdag 14 juni 2012

De zomer komt eraan

Veel regen is er gevallen in mei
De echte warmte moet nog komen

De kou in mei heeft toch wat groei vertraagd. Maar van de koolrabi kan volgende week gegeten worden.
Pompoenen zijn misschien wel de makkelijkste planten in de eetbare tuin. Wat ze nodig hebben is ruimte, 1- 1,5 m2 per plant, op een zo warm en zonnig mogelijke plek. Zodra de plant eenmaal op gang is kan hij zichzelf prima redden. Er staan er twee en zo te zien redden ze zich wel.
De komkommer moet veel water en veel zon. En ik lees nu dat ze wel 2 meter hoog kunnen worden.

Aardappel komt in bloei

De jonge schotse aardappel
Vroege aardappelen kunnen al naar geoogst worden als de knollen groot genoeg zijn, zonder dat het loof al afgestorven is. De rest van de vroege aardappelen worden geoogst als het loof gaat afsterven.
Aardappelen om te bewaren worden pas geoogst als het loof afgestorven is. De aardappel is dan afgerijpt en bewaart langer. Rooien moet bij zonnig weer, zodat de aardappelen kunnen opdrogen, een dag laten liggen en dan...smullen maar. De aardappel komt in bloei en de 11 weken zijn komend weekend voorbij.

Stokbonen

Stokbonen komen op
Deze pronkstokbonen kunnen in juli geoogst worden, wel jong en vaak plukken dan zijn ze het lekkerst.
Deze bonen zijn beter bestand tegen slecht weer en tegen ziekten, daarom kun je ze ook iets eerder zaaien dan andere bonen.
Ook de mooie rode bloemen zijn eetbaar. In Engeland is de Pronkboon (Runner Bean)  populairder dan in Nederland.

Tuinboon, Labboon

De  erwtjes en tuinboon staan onder net
Tuinboon groeit met de dag

Jonge kiemplantjes zijn bijzonder gevoelig aan schimmelaantasting en zijn erg aantrekkelijk voor vogels.
Na 6 tot 8 bloementrossen  zijn de planten getopt zodat deze minder aantrekkelijk worden voor de luizen.
Bonen moeten zo vroeg mogelijk de grond in om aan de zwarte bonenluis te ontsnappen. Naast een rij bonen is dille of bonenkruid een goede combinatie.

Vruchtafwisseling Geen bonen zaaien na een vlinderbloemige (bonen, erwten, tuinboon). Er wordt aangeraden maximaal één maal per vier jaar terug te keren met vlinderbloemigen op hetzelfde perceel.
In het vruchtwisselingsschema gaan zij de kolen vooraf.

zondag 3 juni 2012

Gezamenlijke werkdag

Paden schoonmaken
Op de gezamenlijke werkdag maken we- de tuinders- de paden schoon, knippen de heg en wieden we het onkruid aan de randen van het volkstuincomplex.

dinsdag 29 mei 2012

Bietjes en Koolrabi

De warmte doet goed
De bietjes die 4 weken geleden (28 april) gezaaid zijn komen op. De zon en de warmte doet ze goed.

Rode bieten: goede buren / slechte buren
- goede buren: uien, koolsoorten, koolrabi, pluksla, knoflook, komkommers, dille, karwij, koriander

- slechte buren: stokbonen, spinazie, aardappels 

Rode biet kan gezaaid worden tot in juni; voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. Afstand tussen de rijen is 30 cm, later uitdunnen op 7 à 10 cm, niet verplanten. Bewaring is goed mogelijk: in de herfst voor de vorst de bieten optrekken, loof afdraaien en inkuilen in zand op een vorstvrije plaats.
Rode biet is een wortelgewas en vraagt bijgevolg maar een geringe stikstofbemesting. Verse mest of een ruime kunstmestgift zijn dan ook uit den boze. Compost of een gering hoeveelheid voldoende geteerde stalmest kunnen wel gebruikt worden. Kalium is van groter belang, niet alleen voor een goede opbrengst, maar ook voor de smaak en de bewaarbaarheid van de bietjes. 

De koolrabi die 27 februari onder glas gezaaid is krijgt koolvorming. Het is de stengel die verdikt en je eet dus niet de wortel maar de stengel. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels, en is bovendien een bron van kalium.

Volle grond en Volle aarde

Tomaat
Aardbei onder gaas
Grow Bag en Grow Pot.
Twee tomaten in een potgrond zak gezet en 2 tomaten in een pot. Kijken hoe het gaat.
De aardbei kan wel tegen een stootje, maar niet tegen de vogels. Daarom de aarbei onder gaas gezet. Het zijn er niet veel maar toch....

Wigwam

Lenne heeft een wigwam gemaakt waar de Lathyrus, de siererwt tegen aan kan groeien en bloeien. Onder glas siererwt gezaaid maar er is niet veel van opgekomen. Hoop dat het genoeg is om een bloeiend geheel te krijgen.
En ja, plannen. De palen zijn geslagen om de erwtjes en tuinbonen onder gaas te zetten tegen de vogelvraatzucht.

woensdag 23 mei 2012

Een bleek voorjaar

Bleekselderij in rijen gezet
Bleekselderij is een groente die over het algemeen in combinatie met andere groenten wordt gebruikt. Maar dan zijn er ook vele mogelijkheden; soep, oven groenten gerecht met vis, en ik heb een heerlijke salade ontdekt met bleekselderij, ananas, mais, noten en rozijnen. Heerlijk!
De helft van de bleekselderij gisteren in rijen gezet. Om langere en bleke stengels te krijgen werden vroeger de planten  met aarde bedekt. Tegenwoordig zijn de meeste rassen zelfblekend. De Engelsen (uiteraard) bleken de bleekselderij nog wel.

  

zondag 20 mei 2012

Gardeners' world

De aardappel zijn alle 9 opgekomen
Aardappelen laten grond met een goede structuur na, na de oogst is de grond zeer geschikt voor een nateelt met bijvoorbeeld herfstandijvie, winterprei of iets dergelijks.Volgens Gardeners' World moet de aardappel rondom met aarde worden opgehoogd. Zo is de aarde het warmst en gaan de wortels meer aardappels aanmaken. Oké, zo gezegd zo gedaan.

vrijdag 18 mei 2012

Courgette

Courgettes
De courgette is wat gekwetst uit de fietstas gekomen. Het weer wordt zachter dus toch maar buiten gezet. Onder glas nog 3 courgettes voor de zekerheid gezaaid.

Vruchtgroenten

Komkommer en paprika
Vruchtgroenten hebben langer nodig om tot wasdom te komen in de moestuin en de teelt is vaak wat ingewikkelder dan die van bv. bladgroenten. Een aantal van deze gewassen is vanwege hun warmtebehoefte maar met moeite buiten te telen. Toch komkommer, aubergine en paprika buiten gezet.
Courgette en pompoen ook buiten gezet. Deze zijn makkelijker te telen.

zondag 13 mei 2012

vogelvrij

Peulvruchten
De tuinbonen staan er goed bij, de erwten ook. Zij houden van een vochtig en koud voorjaar en bovendien hoe eerder je zaait hoe minder kans op warmte en hoe minder kans op de bonenluis. Het net ter bescherming tegen vogelvraat eraf gehaald. Vooral jong blad is onweerstaanbaar voor de vogels. Totdat er vruchten aankomen hoeft er geen net meer over. De bonen getopt na de bloemvorming (Dit is 10 dagen na het maken van deze foto op 23 mei) om luis te voorkomen en de vorming tot peul te stimuleren.
Oogst en bewaring
De jonge onrijpe peulen (want dan zijn de tuinboontjes ook nog klein, jong en het lekkerst) oogst je rond juni. Je kunt ze wel een paar dagen bewaren (in de peul uiteraard). Je kunt ze ook rauw invriezen.

Zaaien
Wanneer je wat planten laat staan kan je de droge en dorre peulen in augustus oogsten voor het zaad.

zijaanzicht

zijaanzicht
De tuin vanaf het perceel van Til en Jos. Buurman Kees heeft dit stuk van zijn perceel nog niet beplant. Vorig jaar had hij daar bleekselderij staan. De perenboom is net uitgebloeid. De grote bladeren links van de stoel is de rabarber die binnenkort al gegeten kan worden.

ijsheiligen voorbij?

nog steeds koude nachten
Het is half mei, ijsheiligen voorbij, maar de nachten zijn koud en de dagen nat. De paprika en courgette dus nog maar niet in de koude grond gezet. Wel 1 komkommer en 1 pompoenplant. Naast de stokbonen.
De aardappelen schieten de grond uit. Bleekselderij onder glas gezet (over 2 weken uitzetten in de koude grond).

woensdag 2 mei 2012

Cadeau St. Joost

bloeiende klimplanten

Collega's St. Joost Breda hebben mij een cadeaubon gegeven ter ere van mijn verjaardag. De bon kon ik inwisselen bij Tuincentrum Wezel in Dorst. Een leuk familiebefrijfje, vrij rommelig maar wel gezellig. Daar 2 Manevilla's amabilis gekocht.En daar staan ze!

dinsdag 1 mei 2012

Koude grond

dag van de arbeid
De doeken liggen nog op de grond om deze warmer te krijgen zodat straks de vruchtgroentes paprika, komkommer, courgette en pompoen naar buiten kunnen. Naar Kwekerij Schalks gefietst en daar paprika, pompoen en kleine komkommerplantjes gehaald. Deze nog even onder glas gezet. Even afwachten welke kant het weer op gaat.
Zomerprei gezaaid onder glas en wanneer deze potlooddik zijn kunnen ze in rijen gezet worden.

Plaswijk

Plaswijk
Plaswijk ligt in een zogeheten 'groene zone'.
Deze zone die zich 50 meter breed langs de Aa of Weerijs uitstrekt heeft een beschermde status. Dat betekent dat er in die zone niet gebouwd mag worden.Voorlopig zitten we hier nog, maar ja door de plannen met het Amphia en de verkoop van de Pelgrimskerk is de toekomst onzeker.

Verjaardagscadeau

Verjaardagscadeau's
Een gouden riek van John en Corrie gekregen en de handschoenen van Marian. Op deze prachtige Koninginnedag - waarop Maxima een gouden jurk aanhad- was het heerlijk op de tuin. Onkruid gewied, Joos heeft de koolrabi onder gaas gezet, de worteltjes uitgedund, de bakken schoongemaakt en bloemen in de koude grond gezet.

zaterdag 28 april 2012

Bietjes gezaaid

bietjes gezaaid
Bietjes gezaaid en de koolrabbi die niet door de slakken is opgevreten buiten gezet, omringd door slakkenkorrels. De bietjes in een rij gezaaid op ca 2 cm diepte. (Goed aangedrukt).

Voedingswaarden : fosfor, calcium, Kalium hoge dosis, Vitamine A, B1, B2, B3, vitamine C,P, ijzer, eiwitten, natrium, mangaan, foliumzuur, plantaardige vetten, andere sporenelementen, 350 Kcal/kilogram.
Van de biet kan ook het blad door de salade gebruikt worden.
 

De aubergine en paprika onder glas gezet om de plantjes te wennen aan de kou.

De berging inrichten en afwerken

het slot
Lenne zet het slot nog op de berging en legt het 'terras' op deze natte voorjaarsdag

zaterdag 21 april 2012

Radijs

De eerste oogst van dit jaar!!
De eerste oogst van dit jaar. Na een warme vroege lente is het de afgelopen 2 weken alleen maar nat en koud geweest. De radijsje, uit Engeland, zijn 27 februari gezaaid onder glas. Ze zijn heerlijk. De rucola komt er ook aan, de eerste blaadjes zijn al door de salade gegaan!

De timmerman en de berging

De laatste schroeven in de regen
De berging maakt de volkstuin compleet en het is fijn om een fatsoenlijke plek te hebben voor het gereedschap en de benodigdheden die steeds maar meer worden (gaas, zaad, potjes, schaar, bakjes, etc etcHeel de middag toch bezig geweest en tegen 6en de laatste schroeven ingedraaid. Een prachtige berging !
en Maarten is geweldig!